Mennyi ideig tart a kávé koffein a rendszerben?

A modern világban a kávé népszerűsége vitathatatlan. A National Coffee Association 2013-ban végzett Coffee Trends tanulmánya szerint a megkérdezett amerikaiak 83 százaléka azt állítja, hogy az elmúlt évben kávét fogyasztott, míg 63 százalékuk azt mondta, hogy minden nap kávét ivott. A kávé koffein nevű kémiai stimuláns. A serkentőnek számos biológiai hatása van, amely “feljavítja” a testet, ami gyakran az emberek oka. A kávéfogyasztók azonban szeretnék tudni, hogy a koffein milyen hatással van a szervezetre és mennyi hatása van a hatásaira.

Koffein koncentráció

A koffein mennyisége egy csészényben jelentősen eltér a kávé típusától és az előkészítési technikától. A Nemzetközi Kávészervezet szerint az automatikus csepegtető eljárás 115 mg koffeint tartalmaz, amely 5 dkg pohárban átlagosan 115 mg koffeint tartalmaz, míg az instant kávé lényegesen kevesebb – átlagosan 65 mg 5 dkg csészében. A percolator módszerek, például a francia sajtó átlagosan 80 milligrammot adnak 5 uncia pohárban. Azonban a koffein mennyisége nagymértékben változik a csészéből, még akkor is, ha figyelembe vesszük ezeket a tényezőket.

Élettani hatások

A koffein stimuláló hatása a központi idegrendszerre dózisfüggő: minél több koffeint fogyasztanak, annál erősebb a stimuláló hatás. Ez blokkolja az adenozin nevű neurotranszmittert, amely központi idegrendszeri depresszáns, és nyugtató, lassító hatással van az agyra. Ha az adenozin blokkolódik, a mellékvese nyálkahártyák elkezdenek adrenalin szekretálni, ami a test “harc vagy repülés” reakciójával kapcsolatos vegyi anyag. Ezt a választ a szívfrekvencia, a testhőmérséklet, a vérnyomás és a vércukorszint emelkedése jellemzi. Ha a koffein blokkolja az adenozint, akkor fokozott dopaminszinteket is eredményez, amelyek a hangulat emelkedésével járnak.

Kezdés és időtartam

A koffein kb. 15-45 percet vesz igénybe, hogy elérje a vérszintje csúcsértékét. A koffein kb. 5-6 óra felezési idővel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a véráram koncentrálódásának hosszú ideje kell, hogy csökkenjen. Tehát, ha egy kb. 250 milligramm koffeint tartalmaz, akkor kb. 10 órás kávé van. A szervezetnek még mindig 125 milligramm koffeinje van forgalomban. A dohányosok esetében a vércukorban a koffein felezési ideje csak három óra, ami betekintést engedhet a nehéz dohányosok gyakran nehéz kávékivakodóinak.

A koffein hatásának időzítése

A 250 milligrammig terjedő koffein mennyisége nagyon kevés betegséget mutat, és segíthet az egyéneknek abban, hogy jobban érezzék magukat. Az 1000 milligrammot meghaladó adagok befolyásolhatják az alvást és a kognitív teljesítményt. A koffeinből való kilépés mellékhatásai a kávéfogyasztás abbahagyása után nagyjából 12-24 órával jelentkeznek, és lehetnek fejfájás, ingerlékenység és székrekedés. Ha Ön magas koffeint fogyaszt, a Michigan Egyetem Diákegészségügyi Szolgálata fokozatosan csökkenti a koffeinfogyasztást, elkerülve a megvonási hatásokat.