Magas láz és köhögés gyermekeknél

Ha a gyermek magas lázzal és köhögéssel jár, a szülők és más gondozók gyakran érthetően aggódnak. Számos körülmény okozhatja ezeket a tüneteket, például az influenza, az emlődaganat, a tüdőgyulladás és más légúti fertőzések. Bár ezek a tünetek gyakran átfedik egymást, a differenciálódás a gyermek közelmúltbeli kórtörténetén, a köhögés jellegén, a fizikális vizsgálaton és egyéb tüneteken alapul. Néhány esetben szükség lehet további vizsgálatokra, például vérvizsgálatokra vagy röntgenfelvételekre.

Far

Croup a felső légutak vírusos fertőzése a hangcsarnok közelében. Leginkább a 3 hónapos és 3 éves korú gyermekeket érinti, és általában a téli hónapokban tapasztalható. A betegség gyakran előfordul egy orrdugóval és alacsony fokú lázzal, amely napi vagy két nap alatt akár 103 F-ig emelkedhet, amikor a gyermek köhögésbe kezd. A horzsolást ugatásszerű köhögés, rekedtség és zajos légzés jellemzi, amikor a gyermek belélegzi. A tünetek gyakran rosszabbak éjszaka. Az esetek többségében a karika 3-7 nap alatt elhagyja a kezelést.

Akut sinusitis

Bármilyen életkorú gyermekeknél akut sinusitis alakulhat ki, amely az orr körül levő csontok légtömeges helyeinek bakteriális fertőzése. A legtöbb esetben a fertőzés a fejfájás komplikációjaként alakul ki. Tipikus tünetek a tartós köhögés és az orrfolyás, valamint a láz – ami akár 102 F vagy annál magasabb is lehet. A gyermek köhögése jellemzően rosszabb az éjszaka folyamán, vagy amikor a gyermek fekszik. Az akut bakteriális sinusitis kezelésére antibiotikumokat ajánlunk.

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás olyan tünetekkel járó fertőzést jelent, amelyet bizonyos esetekben vírusok, baktériumok vagy mindkettő okozhat. Az óvodás gyermekek általában gyakoribbak a vírusos tüdőgyulladásban, míg az idősebb gyermekek hajlamosabbak a bakteriális vagy vegyes vírusos és bakteriális tüdőgyulladásra. A nedves köhögés és láz – amely általában magasabb a bakteriális tüdőgyulladással – klasszikus tünetek. Egyéb tünetek lehetnek: légszomj, étvágytalanság vagy rossz táplálás, energiahiány és mellkasi fájdalom. A tüdőgyulladás súlyossági sorrendben változik, az októl, a gyermek korától és a jelenlévő egyéb betegségektől függően. A súlyos tüdőgyulladás életveszélyes lehet.

Influenza

Az influenza vagy az influenza gyermekeknél a magas láz és köhögés gyakori oka. A betegség tipikusan hirtelen magas lázzal kezdődik, melyet a hidegrázás, az apaság és az energiahiány kísér. Tipikusan más tünetek jelentkeznek, például köhögés, torokfájás, orrdugulás és esetleg irritált szemek. A csecsemők és a kisgyermekek különösen érzékenyek az influenzára, és nagyon gyorsan betegedhetnek.

Kevésbé gyakori, de súlyos fertőzések, amelyek a felső légutakat érintik, magas lázzal és köhögéssel is fellelhetők. A bakteriális tracheitis a légcső vagy a légcső fertőzése. A fertőzésben szenvedő gyermekek tipikusan hidegszerű tünetekkel kezdenek, de egyre gyakoribbak a magas lázzal, köhögéssel és magas zajjal járó légzéssel. A retropharyngeális tályog egy másik ritka, de veszélyes fertőzés, amelyben egy zsák zseb alakul ki a nyak fő légutak mögött. Gyakran előfordul, hogy a gyermek torokfájással kezdődik, de magas láz és gyakran köhögés alakul ki. Mindkét fertőzés orvosi vészhelyzet.

A gyermekek légzőszervi fertőzései gyorsan fejlődhetnek, különösen a csecsemőknél és a kisgyermekeknél. Ha bármilyen aggodalomra ad okot a láz és a köhögés miatt, azonnal hívja orvosát. Ha sürgősségi orvosi ellátást igényel, ha gyermeke nehézségekbe ütközik, nem tud lenyelni, vagy nem tud enni és inni.

Egyéb légúti fertőzések

Figyelmeztetések és óvintézkedések