Magas fehérjetartalmú és alacsony káliumtartalmú ételek

Rendes körülmények között a káliumban gazdag étrend segít fenntartani a megfelelő ideg- és izomfunkciókat. De a krónikus vesebetegség és más egészségügyi állapotok zavarják a szervezet természetes káliumszabályozását a véráramban. Az ilyen körülmények között szenvedő betegek alacsony káliumtartalmú étrendet igényelnek, és a káliumra vonatkozó iránymutatásoknak megfelelő fehérje minőségi források keresése nehéz lehet.

Túl sok kálium van a vérben, ami izomgyengeséghez, szívverési szabálytalanságokhoz és szélsőséges esetekben halálhoz vezet. Az alacsony kálium diéták általában 1500 és 2700 milligramm káliumot tartalmaznak naponta, a kis káliumtartalmú élelmiszerek pedig kisebb mint 200 mg-os adagok. A minőségi fehérjeforrások legalább 8 gramm fehérjét tartalmaznak adagonként.

A hús és a haltermékek nagyon magas fehérjetartalmúak, de általában nagy mennyiségű káliumot tartalmaznak. Fontos, hogy ezeket az élelmiszereket megfelelően adagoljuk. A főzött csirke 2 uncia adagja 200 milligramm káliumot és közel 18 gramm fehérjét tartalmaz. A 3 órás adag konzerv tonhal 200 milligramm káliumot és 22 gramm fehérjét tartalmaz, bár a legtöbb más típusú tengeri ételt el kell kerülni. Lean sonka egy másik jó választás, körülbelül 200 milligramm káliummal és 14 gramm fehérjével 2 uncia adagban.

A tejtermékek általában káliummal és magas fehérjetartalmúak. De a gondos adagszabályozás a tejtermékeket és a tojástermékeket életképessé teszi az ilyen típusú diéta számára. Egyetlen nagy tojás 100 milligramm káliumot tartalmaz, és 7 és 8 gramm fehérjét kínál. A fél csésze tej 185 milligramm káliumot tartalmaz, 4 gramm fehérjét tartalmaz. Egy 1 uncia sajtnyi sajt tartalmaz körülbelül 100 milligramm káliumot és 5-6 gramm fehérjét.

A zöldségek és a gyümölcsök káliumtartalmúak, de általában adagonként több gramm fehérjet termelnek, ami tisztességes forrásokká teszi őket. A fogyasztás előtt a zöldségek forrázása nagy mennyiségű káliumot szabadít fel. A vizet a zöldségektől elvezetve csökkenti az összes kálium bevitelt. Jó választási lehetőségek közé tartozik a zöldbab, amely 180 milligramm káliumot és 2 gramm fehérjét tartalmaz csészékenként, valamint karfiolt, amely 160 mg káliumot és 2 gramm fehérjét tartalmaz fél pohárban. A szójabab és a legtöbb egyéb bab nagy káliumtartalmú, több mint 800 milligramm adagonként. Kerülje el őket még főzött és lecsapolt állapotban is.

Kálium korlátozások

Húsfehérje

Tej és tojás

Egyéb opciók