Hogyan lehet leküzdeni az idegességet a nyilvános beszédben

Néhány ember számára a nyilvánosság szórakoztató, kielégítő élménye. Mások idegesnek, émelygőnek és izzadtságnak tűnnek csak a nyilvános beszéd gondolatán. Bár az idegesség segíthet motiválni és energizálni, túl nagy a szorongás kontraproduktív. Gyakran félelmünk túlhevül, egy cikk a Stanford Egyetem weboldalán azt ajánlja, hogy felkészüljön a legrosszabb forgatókönyvre, így a beszédnapi események nem fognak olyan rosszul lenni.

Készítmény

Beszélj egy olyan témáról, amelyről érzed magad, ha kiválasztod a témádat. Ha témája hozzárendelve van, azonosítson egy olyan területet ebben a tématerületen, amelyre izgathat. A szenvedélyed fertőző lesz, és az idegességed izgalmakká válik. A Dale Carnegie honlapja szerint: “Ha jó hozzáállásod, akkor a beszélgetésed lesz.”

Közönséggel szembenézve

Adj magadnak heteket a felkészüléshez, így inkább az anyagra összpontosíthatsz, nem pedig az idegességedre. Tudjon meg többet a témáról, mint amit beszédében tervez.

Gain Perspektíva

Próbáld ki, amíg alaposan meg nem ismered a beszédedet. Ismerkedjen meg azzal a helyiséggel, ahol beszélni fog, és ha lehetséges, próbáljon meg a szobában, így a beszédnapon nem lesz meglepetés.

Fizikailag felmelegedjen, mielőtt beszélni kezdene. A Stanford Egyetem beszédszakértői szerint a fizikai mozgások, például a gyaloglás vagy a kar körök segítenek eloszlatni idegenergiáját.

Gondoskodjon róla, hogy elegendő alvásba kerüljön, és tápláló ételeket fogyaszthat a beszédében. A fizikai gondoskodás segíteni fog, hogy rugalmasabb és kevésbé ideges.

Felteszi, hogy közeli barátok és kollégák egy csoportjához beszél, nem pedig idegenekből. A hangja inkább társalgási és vonzó lesz.

Üdvözöllek a közönséged előtt, mielőtt hivatalosan elkezdenéd a beszédedet. Miután az üdvözlés szünetet tartott röviden, lassan számoljon háromra, majd indítsa el. Ez a taktika segít megnyugodni és felkészülni az elkövetkező feladatra. Miután elkezd beszélni, szüneteltesse és lélegzik mélyen, ha úgy érzi, a szorongásod emelkedik.

Érdemes megérteni, hogy a közönség legvalószínűbb, ha sikeres lesz. Nevetni és szórakozni.

Képzeld el, hogy az egész életed legizgalmasabb, leginkább izgalmas és ösztönző beszédét nyújtja. A Toastmasters azt javasolja, hogy vizuális képeket használjon fel az idegesség érzésére.

Emlékeztesse magát arra, hogy a közönség valószínűleg nem tudja, mennyire ideges. Bocsánatot kérve, amikor megbotlik egy szót, valószínűleg felhívja a figyelmet a bemutató egy olyan aspektusára, amelyről valószínűleg nem hiszem, hogy nagy ügy.

Felejtsd el a technikád, a hozzáállásod és a szállítási stílusod. Lazítson, szórakozzon és legyen magának. Fókuszálj arra, amit mondasz, nem pedig a kisebb részletekre, mint a kézmozdulatokra, a szemmozgásokra és az arckifejezésekre.